VSEDRŽAVNA MANIFESTACIJA V RIMU: IMAMO NAČRT

15171283_1506286589386738_1573465728814561548_n

Smo morski val, ki je preplavil ulice Rima lanskega 26. novembra. Smo tiste, ki smo 8. marca organizirale prvo mednarodno stavko složno z ženskami iz celega sveta, od Poljske do Argentine, od Združenih držav do Turčije, od Španije do Brazilije. Naslednjega 25. novembra bomo zopet preplavile rimske ulice z jasnim sporočilom: še naprej se bomo borile, dokler se ne bomo osvobodile moškega nasilja in nasilja na podlagi spola v vseh oblikah.

V enem letu delovanja z mobilizacijami, kampanjami, vsedržavnimi in tematskimi srečanji ter širjenja feminističnih znanj in izkušenj, smo napisale Feministični načrt proti moškemu nasilju in nasilju na podlagi spola, kot sredstvo boja za naše pravice, dokument predlogov in akcije, ki ga bomo predstavile na protestu v Rimu, 25. novembra. Feministični politični dokument, ki obravnava moško nasilje in nasilje na podlagi spola kot strukturni in sistemski pojav, ki se ga ne da ustaviti z zviševanjem zakonskih kazni ali z izrednimi ukrepi, temveč se upor zoper to nasilje začne v centrih proti nasilju nad ženskami (centri antiviolenza) in v feminističnem gibanju. Kot odgovor na moško nasilje in nasilje na podlagi spola nočemo še več policije na ulicah in niti varstva, ampak hočemo avtonomijo, svobodo in družbeno pravičnost!

Boriti se proti moškemu nasilju in nasilju na podlagi spola pomeni postaviti pod vprašaj kulturo in družbene odnose, ki jo podpirajo. Ne potrebujemo mentorjev ali stražarjev, nismo žrtve in nismo dobile tega, kar smo iskale. Borimo se za strukturno spremembo, ki se mora začeti v šoli, na delu, na področju zdravja, javne uprave, sodstva in medijev, zahtevamo spoštovanje svobode in samoodločanja, kot jo same razumemo, in naše neodvisnosti. Zato se bomo poslužile orodij in virov za samoodločanje o naših življenjih.

Načrt je naš program boja proti patriarhalnemu in kapitalističnemu nasilju. Vsakodnevna posilstva in uboji žensk nas ne bodo ustavili, kajti še naprej se bomo borile, dokler se ne bomo osvobodile seksističnega nasilja na delovnih mestih,  nadlegovanj, diskriminiranja, zlorab moči nadrejenih, ampak tudi vsakodnevnega izkoriščanja in prekarnosti. Še naprej se bomo borile, dokler se ne bomo osvobodile nasilja varčevalnih ukrepov države in evropskih inštitucij, ki siromašijo naša življenja in hromijo centre proti nasilju in njihovo avtonomijo. Še naprej se bomo borile, dokler se ne bomo osvobodile nasilja na družabnih omrežjih in v časopisih, v katerih smo vedno postavljene v vlogo storilke ali neme žrtve.

Še naprej se bomo borile, dokler se ne bomo osvobodile nasilja institucionaliziranega rasizma in nasilja državnih mej ter dokler se bo izrabljalo posilstva za opravičevanje rasizma v imenu žensk. Še naprej se bomo borile, dokler ne bodo odpravljeni zakoni in predpisi, ki migrantke v begunskih taborih de facto dnevno izpostavljajo nasilju, kot so bilateralni sporazumi z Libijo in Turčijo ter Minittijevi zakoni, ki napadajo migrante, prostitutke in transeksualke v imenu »mestnega dekorja«, ki je za nas nesprejemljiv.

Preplavile bomo javne prostore zato, da pokažemo našo odločnost v zagovarjanju vsakodnevnih praks spreminjanja, vzajemnosti in solidarnosti, z močjo tisočih žensk, trans in queer, ki se združene prepoznajo v #Metoo, tudi jaz, ki postane #WeToghether, mi skupaj.

Preplavile bomo ulice in se borile za svojo avtonomijo. Želimo si svobodo gibanja v mestih in brez ovir čez meje, lastno oblast pri odločanju o naših življenjih v bolnicah in na sodiščih in pri svoji usodi izven predpisanih vlog. Želimo dohodek o katerem odločamo same, evropsko minimalno plačo, socialno državo in pravice do svobodnega odločanja o naših telesih in naših življenjih.

Še naprej se bomo borile: imamo načrt!

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google photo

Stai commentando usando il tuo account Google. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...